София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Парите свършиха, който взел-взел

Ситуацията преди изчерпването на юбилейната монета на БНБ

6 годиниЛюбопитно 8 Боряна Райчева

Официално възпоменателните монети от 10 лева, пуснати от БНБ по случай българското Европредседателство се изчерпаха. Това обявиха от институцията, а ето как изглеждаше ситуацията снощи, както и тези, които чакаха до последно за ценната паричка.
В края на работния ден най-големите ентусиасти, продължават да стоят пред портите на БНБ, за да се сдобият с две ценни моменти. Монетите, бележещи българското европредседателство. Тези, които искат да завещаят на децата и внуците си.
Монетите са съответно с възпоменателна и с разменна стойност- от 10 и от 2 лева. С тях можете да се сдобиете съответно срещу сумите от 66 и 100 лева, като по-големият интерес е към 10-левовата, от която има изсечени само 3000 бройки.
Независимо обаче от причините, довели всички тези ентусиасти пред портите на БНБ, важно е едно – да оставиш след себе си нещо, с което да те запомнят.
А колкото до това каква е организацията, свързана с начините за сдобиване с ценните монети за Европредседателството, тя си остава по традиция българска.
Или ако трябва да обобщим с думите на Алеко, написани още през далечната 1895 г., но актуални до днес „Европейци сме ний, ама все не до там.“