София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Парламентарната комисия ще изслуша Боршош и Златева

Депутатите ще изслушат и председателя на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков

7 годиниПравосъдие 7 Боряна Райчева

Временната парламентарна комисия, която установява как са разходвани средствата в НДК, ще бъдат изслушани бившият служебен вицепремиер по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева и бившият директор на Двореца на културата Мирослав Боршош. Предвидено е и изслушване на Ангел Митев, който беше назначен за изпълнителен директор на НДК от министъра на културата Боил Банов. Депутатите ще изслушат и председателя на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков, както и предшествениците му на поста Валентин Кръстев и Марио Анастасов. 

Мирослав Боршош заяви, че всичко направено от него и от екипа му е значимо и по законен път. Той посочи, че на заседанието на временната комисия за НДК ще представи своята позиция и истината по случая.

Предложението на БСП за изслушването на служебния министър Деница Златева и ръководството на НДК бе прието на заседание на комисията на 18 юли. Последното заседание на комисията ще бъде на 25 юли, на което ще бъде обсъден докладът за дейността й. Очаква се тази седмица докладът да бъде гласуван в пленарна зала, както и комисията да предложи Сметната палата да извърши проверка относно целесъобразното разходване на средствата, с които е увеличен капиталът на НДК.