София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Парламентарни избори в Косово

Новия парламент трябва да реши сериозни въпроси

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Парламентарни избори в Косово. Гражданите на гласуват за нов 120-местен парламент, пред който стои решаването на няколко важни въпроса, предаде Асошиейтед прес.

Сред тях са въпросите за демаркирането на границата с Черна гора, който свали предишното правителство, продължаването на преговорите със Сърбия, която отрича съществуването на Косово като държава, и потенциалните процеси за военни престъпления срещу някои от политическите лидери на Косово.

Всички 19 политически партии, 5 коалиции и 2 граждански инициативи, са номинирали свои кандидати, които обещават да осигурят икономически растеж на страната.

Косово обяви независимост през 2008 година. Новата държава е призната от 114 страни, включително от САЩ и повечето страни от ЕС, но не и от Сърбия.

Косово е единствената страна в Западните Балкани, чиито граждани се нуждаят от визи, за да влязат в шенгенската зона на ЕС.

Предсрочните парламентарни избори в Косово се произвеждат една година по-рано заради падането на кабинета на премиера Иса Мустафа, което сложи край на първата широка коалиция в страната.

Твърдолинейната националистическа коалиция, оформена около Демократическата партия на Косово на президента Хашим Тачи, се очаква да спечели изборите, което увеличава перспективите за подновяване на напрежението със Сърбия.

Около 1,8 милиона избиратели се очаква да гласуват днес от 7 до 19 часа.