София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Парламентарни комисии разглеждат договора с Македония

Предстои ратификация

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония влиза за обсъждане в две от комисиите на Народното събрание-  за външна политика и за европейските въпроси и контрол на европейските фондове.
Законопроектът ще бъде разгледан първо от Комисията по външна политика, която е водеща, час по-късно по него ще се произнесе и Комисията за европейските въпроси и контрол на европейските фондове.
Проектът е внесен от Министерски съвет на 8 ноември 2017г.
Този понеделник македонският парламент  вече ратифицира договора с 61 гласа.
Документът гарантира устойчивото изграждане на приятелски отношения между България и Република Македония и е стабилна база за сътрудничество в региона, основано на европейските ценности. По този начин Борисов  и Заев единодушно оцениха договора в телефонен разговор по между си непосредствено  след ратификацията от страна на македонския парламент.
„Договорът, който е резултат от дългогодишните усилия на дипломати и държавници, отваря нова европейска страница в двустранните отношения. Влизането в сила на този международен акт идва в момент, в който България пое председателството на Съвета на Европейския съюз. Това има огромно значение за българо-македонските двустранни отношения и дава силен сигнал за позитивните развития на Балканите, които доближават региона към Европа, в контекста на приоритетите на българското председателство.“ - каза по повод ратификацията българският президент Румен Радев.
Той  призова още за стриктно изпълнение на условията, заложени в него, както и за стартирането на всички проекти, които той ще направи възможни, в името на благоденствието на гражданите на двата близки народа