София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Парламентарният вот за Брекзит ще се проведе на 15 януари

Мей увери, че ще получи гаранции от евролидерите

5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Гласуването в Камарата на общините на британския парламент относно споразумението за правителството за Брекзит ще се проведе на 15 януари. Това съобщи в понеделник каналът Sky News , цитирайки свои източници.

По този начин каналът изясни информацията, която в неделя излезе от премиера Тереза ​​Мей, че гласуването ще се проведе на 14 януари или на 15 януари след парламентарните дебати, които ще започнат тази седмица. Главата на правителството обеща, че през следващите няколко дни кабинетът ще предприеме редица нови мерки в три области: по отношение на ситуацията около Северна Ирландия, за усилване ролята на британския парламент по отношение на преговорите за бъдещите отношения с ЕС и получаване на допълнителни гаранции от ЕС.

Мей потвърди, че на 29 март Великобритания ще напусне ЕС и повтори, че това е най-доброто възможно споразумение.

На 25 ноември миналата година ЕС и Обединеното кралство се споразумяха за сделка съгласно условията на „развода“ между Лондон и Брюксел, но Тереза ​​Мей е под силен вътрешен политически натиск, тъй като повечето членове на Камарата на общините са поискали тя да преразгледа условията на около ситуацията със Северна Ирландия след Brexit. При тези обстоятелства Мей реши да отложи гласуването на сделката заради липса на подкрепа в парламента.

"Гардиън" пише, че дебатът ще бъде подновен в сряда.