Гледай
на живо

Парламентът на Македония одобри договора с Гърция

69 депутати гласуваха "за" ратификацията му

Македонският парламент одобри договора за разрешаване на спора за името с Гърция. 69 депутати гласуваха "за" ратификацията на договора. Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала по време на гласуването. Сега договорът ще бъде изпратен до президента Георге Иванов за подпис. Той има 7-дневен срок за произнасяне.

Македонският президент Георге Иванов призова премиерът Зоран Заев веднага да започне процедура по искане за отстраняване на държавния глава. Изявлението на Иванов е по повод вчерашното интервю на Заев, в което министър-председателят заяви, че е възможно да се стигне до отстраняване на президента, ако той откаже да подпише договора за разрешаване на спора за името. Иванов заяви, че въпреки заканите и натиска, той остава на позицията си.

Ако наложи вето, договорът ще трябва да се прегласува в парламента. В този случай за него ще трябва да гласуват поне 61 народни представители.

"Договорът бележи началото на края на несигурността за Македония и предоставя достойно и приемливо решение за двете страни, с което завинаги се потвърждава македонската идентичност и език". Това каза преди гласуването премиерът. "Имаме ясни доказателства за нашата македонска идентичност, за нашия македонски език, в продължение на векове и столетия. Не сме предали нищо, нито пък никой ни взе нещо, когато се съгласихме за географско име. Това е смела стъпка в интерес на бъдещето на гражданите и на нашите деца, за едно мирно бъдеще. Нека да отхвърлим манипулациите и да дадем шанс за споразумението", каза Заев.

Той подчерта, че споразумението е подкрепено от всички международни партньори, което отваря портите на Македония за европейско бъдеще.

Веднага след ратификацията в Скопие, Гърция е задължена да информира Европейския съюз и НАТО, че подкрепя началото на преговори за присъединяване на Македония.