София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Парламентът отхвърли ветото на президента за отбраната

Със 131 гласа "за" приеха оспорените промени в закона

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Парламентът отхвърли ветото на държавния глава върху Закона за отбраната и въоръжените сили. Това стана със 131 гласа „за" от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля", 71 „против" и 20 „въздържали се".

Президентът Румен Радев възрази срещу разпоредбата в закона за отбраната, според която удостоените с висше военно звание офицери се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание от министъра на отбраната или определен от него заместник-министър.

Според ГЕРБ тази разпоредба е гаранция, че няма да има политизиране, а от БСП смятат, че това не е работа на постоянните комисии в парламента.

Другото изискване, срещу което президентът възразява, е началникът на отбраната да е изпълнявал ръководна длъжност в държавна администрация не по-малко от 3 години, от които не по-малко от 1 година в Министерството на отбраната. Румен Радев изрази мнение, че тези изисквания не са гаранция за по-висок професионализъм. От ГЕРБ и "Обединените патриоти" обаче казват, че целта е именно тази. Пламен Манушев от ГЕРБ обясни, че с това се елиминира възможността за партизанщина при назначаването на постоянния секретар на отбраната.