София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Парламентът прие промените в Закона за съдебната власт

Промените бяха приети на второ четене

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за съдебната власт, внесени от депутати от управляващото мнозинство. Първоначално измененията предвиждаха източниците на финансиране да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, но впоследствие тези текстове бяха оттеглени. С измененията се прецизира забраната за упражняване на търговска дейност от магистратите. Съдия, прокурор и следовател, докато заема длъжността си, ще може да получава възнаграждение за извършване на научна и преподавателска дейност или за упражняване на авторски права, за участие в европейски и международни програми и проекти, както и за участие в изработването на проекти на нормативни актове, възложени от НС, ВСС или органи на изпълнителната власт, решиха още депутатите.

Измененията въвеждат отстраняване от длъжност на магистрати във всички случаи на обвинение за тежко умишлено престъпление от общ характер, като се запазват гаранциите, свързани с временния характер на такова отстраняване, както и с получаването на минимална работна заплата за срока на действието на тази мярка. Предвижда се всички магистрати да подават декларация, в която да се разкриват техните дейности и членства.

Към ВСС се създава Съвет за партньорство, който ще обхваща представители на всички професионални организации.