София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ ЗАКОН ЗА НСО

ДАВАТ НА СЛУЖБАТА ПО-ГОЛЕМИ ПРАВОМОЩИЯ

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

При изпълнетието на служебни задължения и при крайна необходимост, от НСО могат да използват физическа сила, помощни средства, специална техника и похвати. Служителите на НСО имат право и да задържат граждани при определени условия.

Приетият от НС закон определя и случаите, при които прилагането на сила е абсолютно необходимо, предаде БТА. Те са: при нападения срещу охранявано лице или служител на НСО във връзка с изпълнение на функциите му по този закон. При отказ да се изпълни законно разпореждане, при задържане на застрашаващо сигурността лице, което озава съпротива на служител на НСО.

В Закона депутатите записаха, че се забранява използването на физическа сила и по отношение на малолетни лица и бременни. Записано е още служителите на НСО да използват оръжие само при въоръжено нападение или заплаха с оръжие за предотвратяване на отвличане, за пресичане на терористичен акт, както и след предупреждение при задържане на лице, когато то оказва въоръжена съпротива.

Парламентът реши на офицерите и сержантите от НСО да се изплаща сума за пътни разходи за отиване и връщане от платен годишен отпуск на територията на страната за тях и членовете на семействата им, както и да се покриват част от разходите за отдих на служителите и техните семейства, като това е за сметка на средствата за социално-битово и културно обслужване по бюджета на НСО по ред, определен от началника й.