София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Парламентът разглежда Закона за движение по пътищата

Промените целят да имат превантивен ефект

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Парламентът ще разгледа на първо четене Законопроект за изменение в Закона за движение по пътищата, внесен от Цветан Цветанов и група народни представители на 02 юни 2017 г. Според вносителите промените целят да имат превантивен и възпиращ ефект върху всички водачи на моторни превозни средства, участващи в движението по отношение спазване на ограниченията на скоростта. Предлага се точка 8 от член 165, ал. 2 да отпадне, което от своя страна води до премахването на пътен знак Е24, в случаите когато се извършва контрол с автоматизирани технически средства или системи (АТСС). В мотивите си вносителите обясняват, че когато водачите биват уведомявани чрез поставянето на знак пред полицейския автомобил, оборудван с АТСС, те намаляват скоростта само в зоната на знака и след това продължават движението си с превишена скорост. По този начин се губи възпитателният ефект върху всички водачи на МПС, като по този начин развиват чувство за безнаказаност. 
Като аргумент в полза на предлаганите промени се посочва, че през последните години като основна причина за настъпване на тежки ПТП с пострадали и убити, според статистиката на МВР, е движението с несъобразена или превишена скорост.