София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Партиите си харесаха различни пасажи от словото на Доган

Програмен кабинет без предсрочни избори предлага почетния шеф на ДПС

5 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Полюсни политически реакции на снощното новогодишно слово на Ахмед Доган – показващи, че партиите четат думите му спрямо своите интереси.

Припомням, че пред елита на ДПС снощи, по време на традиционната предновогодишна сбирка, Доган каза, че сега не е време за предсрочни избори, но пък предупреди, че в подобно управление като сегашното е възможно всеки момент „улицата“ да започне да диктува политиката. Политикът от Сараите предлага като най-удачен вариант съставянето на програмно правителство, което да осигури изпреварващ икономически растеж. Предложението на Доган е като възможно решение на рязкото изоставяне на страната ни по всички жизнени и икономически показатели.

Лидерът на БСП коментира днес, че , цитирам: „Ахмед Доган поставя правилна диагноза на болежките на обществото и грешно лечение – невъзможна формула за нас е програмно правителство.“  Според Корнелия Нинова „диагнозата, че бедността и неравенствата са проблем номер 1 на обществото, че икономиката не се развива с необходимите темпове, че се оттеглят чуждестранни инвестиции е правилна и тя съвпада с нашата. Както и че има много по-силна роля на държавата в икономиката.“ Корнелия Нинова обаче е категорична, че програмно правителство е нереалистичен вариант, като първата първата причина за това е, че този парламент е с изчерпано доверие. За БСП изходът е пресрочни избори.

Според ГЕРБ речта на Доган на практика подкрепя сегашното управление с извода, че „страната ни не се нуждае от предсрочни избори“. Идеята за програмно правителство без предсрочни избори Цветанов коментира така:  имаме парламентарно мнозинство. И подчерта, че по някои законопроекти мнозинството получава и подкрепата на опозицията.

В социалните мрежи речта на почетния председател на ДПС по-скоро е обект на критики и злъчни коментари – това било обикновен анализ, без ясна позиция и без насока, но пък облечен в претенциозен словесен стил.