София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пасков: Дните на НАТО са преброени

Според анализатора Тръмп създава алтернативна военна сила

7 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Българският парламент не работи, понеже не е ясно накъде ще тръгнат нещата в САЩ и няма ясни инструкции, където тече борба за власт. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ политическият анализатор Пламен Пасков.

В момента американският президент Доналд Тръмп се опитва да размести военните пластове в света, каза Пасков и посочи, че идеята за създаване на ислямско НАТО означава, че оригиналното НАТО ще бъде избутано в миманса или поне сериозно редуцирано.

Издръжката на НАТО струва на САЩ над 600 милиарда долара годишно, каза още анализаторът.

Той добави, че с оръжията за 300 милиарда долара, които Саудитска Арабия купува от САЩ, ще бъде създадена мощна армия, която няма аналог и която ще замести НАТО, което е небоеспособно.

Според Пасков посещението на Тръмп в Израел е показало, че САЩ смятат да пренесат центъра, от който ще се командват бъдещите военни операции.

Анализаторът посочи, че американският президент е дал на партньорите от НАТО да разберат, че има алтернативи и ако Европа не е готова да плати военните разходи, ще се търсят други решения.

Що се отнася до оттеглянето на САЩ от споразумението за климата, Пасков каза, че Америка никога не е имала намерение да го спазва.