София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Паспортните служби работят извънредно преди изборите

Хората с невалидни документи може да ги подменят преди вота

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

През почивните дни звената "Български документи за самоличност" работят извънредно, за да могат хората, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи, да упражнят правото си на глас, предава БНТ, цитирана от OFFnews. В неделя работното време ще бъде от 8:30 до 19:00 часа. Създадената организация има за цел хората, които по някаква причина нямат валидни документи - защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да гласуват.
В последната седмица звената „Български документи за самоличност" работиха на по-високи обороти, за да могат да се издадат ускорено документи, на хората които вече са подали заявления. Тези, които не са успели да получат лична карта до края на работния ден вчера, могат да се снабдят с удостоверение, с което да гласуват. За да бъде издадено, е необходимо гласоподавателите лично да поискат това в някое от районните управления на полицията.
Удостоверение може да се издаде във всеки град - не само по постоянен адрес. Единственото изискване за издаване на такова удостоверение е да има подадено заявление за получаване на лична карта.