Гледай
на живо

Патриарх Неофит благодари на Турция за „Св. Стефан“

Той изрази признателност и към Бойко Борисов.

Патриарх Неофит благодари на Турция за „Св. Стефан“ „Вълнението ни е голямо, тъй като в днешния ден имаме възможността да видим този свят божи дом... thumbnail text
„Вълнението ни е голямо, тъй като в днешния ден имаме възможността да видим този свят божи дом в неговия обновен вид, благодарение на доброплодните отношения между нашите страни и нашите църкви.“
 С тези думи Българският патриарх Неофит се постави началото на церемонията по откриването на обновената желязна църква в Истанбул „Свети Стефан“.
Патриарх Неофит изрази благодарността си към турската държава, с чиято помощ църквата отвори врати реставрирана и готова да посрещне вярвщи от всички страни.
Той не пропусна да поздрави и премиера Бойко Борисов за  българския принос към ремонта на храма, както и всички други, които са допринесли за крайния положителен резултат.
„Благодарим и на н. св. патриарх Вартоломей за съдействието, което оказва за опазването на българските светини под неговата юрисдикция.
Прекланяме се пред труда на реставраторите и всички, които са допринесли за възобновяването на този свят храм. Всички те са в мислите ни и молитвите ни, защото това е свято дело за прославянето на Божието име сред човеците. Нека всемилостивият Бог бди над всички нас.
Честит и благословен празник! За много и благословени години, каза патриарх Неофит.“-завърши патриарха.