София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Патриотите искат ГЕРБ да оттегли Истанбулската конвенция

Не му било сега времето

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Парламентарната група на Обединените патриоти ще гласува срещу ратификацията на Истанбулската конвенция. Това обяви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

Патриотите искат ГЕРБ да оттегли конвенцията, като смятат, че нейната ратификация в момента не е необходима.

 Сидеров обясни, че те не желаят да ратифицират конвенцията не заради термина "социален пол", а заради това, че тя "отваря врати за третия пол". Той даде и нов аргумент - при подписването на конвенцията от българска страна не били спазени законодателни изисквания, а именно - у нас предварително да се заявят и обсъдят бъдещите законови промени след ратификацията на конвенцията.

Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев посочи, че ако конвенцията бъде ратифицирана, това ще доведе до промени в Семейния кодекс и Конституцията.

По-рано в интервю за „Евроком“ депутатката от ГЕРБ Галя Захариева обяви, че партията ще подкрепи ратификацията, но има индикации, че не всички депутати от парламентарната група ще гласуват „за“.

За 23 януари в парламента е насрочена обществена дискусия, организирана от председателката Цвета Караянчева, а наскоро от Съвета на Европа обявиха, че се прави нов превод на Истанбулската конвенция, за да се избегнат противоречивите тълкувания на някои термини.