София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Патриотите искат отново да се пуши в заведенията

Предложението е на Валери Симеонов

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Разрешаваме тютюнопушенето само в ресторанти, барове, кафенета и дискотеки.“ Това заяви в ефира на Българската национална телевизия вицепремиерът по демографска политика Валери Симеонов. 
 
Припомняме, че забраната за тютюнопушене в закрити обществени места беше въведена през 2012-та година от ГЕРБ. Шест години по-късно коалиционният им партньор „Обединени патриоти” внася в Народното събрание законопроекта за частична отмяна на това ограничение. От партията настояват да се върне разпределението в заведенията на зали за пушачи и зали за непушачи. По този начин стояха неща и през 2010-та преди налагането на абсолютната забрана.
 
„Пушенето е вредно и то трябва да бъде определено в конкретни места. Забраната остава - разрешаваме само в ресторанти, барове, кафенета и дискотеки. Само в тези места, които са свързани с туризма”, заяви вицепремиерът Валери Симеонов.
 
Според него, абсолютната забрана така или иначе и към настоящия момент не се спазва навсякъде, а и връщането на дима в заведенията би увеличило приходите за бизнеса.
 
„Този законопроект го внасяме сега, за да можем да осигурим през предстоящия летен сезон да не бъдат ощетявани собствениците на заведения, занимаващи се с туристически бизнес”, заяви още Симеонов.
 
По думит му, той  е получил и уверение от другия вицепремиер Красимир Каракачанов, че той също ще подкрепи предложението.
 
Според официални данни над 1 млн. от  пълнолетните  българи пушат. На този порок да се отдали 43% от мъжете и 27% от жените пушат, което е далеч по-висока стойност спрямо останалите страни. Близо 20 000 от сънародниците ни пък всяка  година умират от болести, причинени от употреба на тютюн. Тютюнопушенето е причина за всеки един от три смъртни случая във възрастовата група от 30 до 44 години и за всеки втори в групата от 45 до 59 години.