София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПАТРУЛИ ЩЕ ОХРАНЯВАТ СКИ ПИСТИТЕ

Терените ще бъдат разделени според сложността, характера и профила им

9 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Ски патрули ще контролират реда по пистите .Това реши правителството днес.
Целта на новата наредба е да бъдат създадени нормативни изисквания, при спазването на които следва да функционират ски пистите на територията на страната, да се въведат правила за обезопасяване и информационна обезпеченост на ски пистите, да бъдат посочени правилата за безопасност, които следва да се спазват на тяхната територия и в ски зоните.
В момента контролът по ски пистите се извършва от назначени от концесионерите лица, но те нямат законови правомощия да налагат санкции на нарушителите.
Новата наредба предвижда и това ски пистите да бъдат квалифицирани по сложност, характер и профил. Различните по тези показатели писти ще бъдат обозначавани с различен цвят.
Зелени ще са лесните писти, които са подходящи за начинаещи. Сините пък ще са лесни, но за малко по-напреднали. С червено ще се означават пистите със средна трудност, а с черно тези, които изискват най-добри умения.
Наредбата ще влезе в сила от 1 октомври 2015 година, тоест за следващия зимен сезон.