София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПАВЕЛ ЧЕРНЕВ: ПЕСЕНТА ЗА РАЙНА КНЯГИНЯ НА ТУРСКИ Е ЕВТИН БАБАИТЛЪК

„ПАТРИОТИЧНИТЕ СИЛИ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ СРЕЩУ ТАЗИ ГАВРА С ИСТОРИЯТА“

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

ДПС откри предизборната си кампания в Исперих с „Песен за Райна Княгиня“, изпята на турски език, която взриви социалните мрежи и предизвика остри реакции в политическите среди. Припомняме, че в Интернет се появи клип, на който се вижда как мургав изпълнител – Фарук Йълмъз, дошъл специално от Истанбул за откриването на кампанията, пее на турски „Песен за Райна Княгиня“, като не пропуска ориенталските извивки и звучене на българската възрожденска песен.
От ДПС излязоха с официална позиция, в която се казва, че не става въпрос за превод от български на турски език, а за друга автентична песен с друг текст на същата мелодия. От ВМРО реагираха остро и казаха, че песента е абсолютна гавра с българската история. Павел Чернев – известен патриот и националист, както сам се определя коментира скандала така.

Според турският изпълнител Фарук Йълмъз, с песента е искал да покаже общото между българи и турци.
Патриотите коментират, че не е ясно кога ще свърши търпението на българите, а сутринта по Нова телевизия Юлиан Ангелов – секретар на ВМРО каза, че подобни подигравки с българската възрожденска песен и с историятта ни са недопустими.