София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Павлова: България е готова за председателството

До Коледа НДК трябва да е завършен

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Бюджетът е разчетен в тригодишен период – 2 години за подготовката и 2018 г. за провеждането. Средно около 75 млн. евро“, каза пред bTV министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и уточни, че в сумата влизат и допълнителните ремонтни дейности. Тя обяви, че България е готова за председателството от логистична гледна точка, а най-късно до Коледа НДК трябва да бъде завършен.

„При нашето председателство са най-тежките дебати, ние сме призовани да търсим баланса. Трябва да търсим не само българския интерес, но и да отстояваме позицията на 27-те държави. 2018 г. е последната година преди края на мандата и на този ЕП, и на тази ЕК. Трябва много сериозно законодателство да бъде прието и да бъде поставена основата на бъдещето на Европа”,  каза Лиляна Павлова.  Тя подчерта, че интересът на България трябва да бъде защитен елегантно, посочвайки каква Европа искаме след 2020 година, „как защитаваме България и страни като нашата да продължим да получаваме европейско финансиране, фондове за подкрепа на икономика, инфраструктура, образование и т.н.".

„Опозицията треска ги тресе“, каза министър Павлова и подчерта: „Благодарение на добрата фискална политика, имаме възможност за повече разходи и изпълняваме най-важните обещания. Увеличаваме заплатите на учителите, на полицаите, разходите за важни пера в бюджета са осигурени“.