София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Павлова: Денят на Европа повече от всякога е важен за нас, за България

Важно е да покажем всичко това с което България не е известна

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

„Денят на Европа повече от всякога е важен за нас, за България. Сега предизвикателствата пред съюза са по-голями от всякога. Сега е във наши ръце да изберем какво бъдеще искаме за Европа“, каза днес, в Дома на Европа министърът за българското председателство на ЕС 2018 Лиляна Павлова, която заедно с Огнян Златев и Теодор Стойчев отбелязаха официално 9-ти май.

Различни сме с възможностите свободно да пътуваме, да общуваме, да работим, да се забавляваме. Достъпът до пазара на услуги, ако щете таксите за роуминга, защитата на банковата ни система и най-важното сигурността са част от точките на пресичане и на предимство, което имаме, заяви Павлова.
За да защитим външната граница на ЕС, трябва да имаме единна политика относно миграционния натиск както и ситуацията в Македония. Оптимист съм да преодолеем този евроскептицизъм с избора на Макрон за президент на Франция.

Министър Павлова очерта три важни приоритета, които трябва да отстояваме: Мира и сигурността, бъдещето на Европа и кохезионната политика и заетостта и работните места и борбата с безработицата.

За мен ще е важно ние да покажем всичко това с което България не е известна. Това ще е част от нашата културна програма. Трябва да бъдем достойни европейци, защото има с какво да се гордеем, каза още тя.

На празника бяха наградени и победителите в конкурса за студентско есе на тема – България, 10 години членство в ЕС. Победители с две първи места станаха студентката по право Елеонора Кателиева и Йоно Чепилски студент по бизнес анализ.