София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Павлова и Таяни подписаха 4 законодателни акта на ЕС

Те са от ключово значение за дейността на Евросъюза

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Четири ключови законодателни акта на ЕС бяха подписани днес от министърът на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова и Антонио Таяни, председател на Европейския парламент.

ЕС вече може да предприеме по-нататъшни мерки за укрепване на сигурността, преминаване към приключване на работата по изграждането на Съюза на капиталовите пазари и прилагане на разпоредбите на Парижкото споразумение за климата, съобщиха от пресцентъра на министерството на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Подписаните днес актове – решение и регламент - ще позволят на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да отпусне допълнително 5,3 милиарда евро, от които 3,7 милиарда евро ще бъдат използвани за справяне с първопричините за миграцията.

Държавите членки и застрахователният сектор ще разполагат с повече време за подготовка при прилагането на новите правила за разпространение на застрахователните продукти.

ЕС ще направи крачка към постигането на целта си за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 40 % до 2030 г. чрез реформата след 2020 г. на Системата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ).

Подписването на законодателните актове представлява финален етап на процеса на взимане на решения в ЕС, започващ със законодателни предложения от Комисията и продължаващ с консултации с Европейския парламент и Съвета.