Гледай
на живо

Павлова и Таяни подписаха 4 законодателни акта на ЕС

Те са от ключово значение за дейността на Евросъюза

Четири ключови законодателни акта на ЕС бяха подписани днес от министърът на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова и Антонио Таяни, председател на Европейския парламент.

ЕС вече може да предприеме по-нататъшни мерки за укрепване на сигурността, преминаване към приключване на работата по изграждането на Съюза на капиталовите пазари и прилагане на разпоредбите на Парижкото споразумение за климата, съобщиха от пресцентъра на министерството на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Подписаните днес актове – решение и регламент - ще позволят на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да отпусне допълнително 5,3 милиарда евро, от които 3,7 милиарда евро ще бъдат използвани за справяне с първопричините за миграцията.

Държавите членки и застрахователният сектор ще разполагат с повече време за подготовка при прилагането на новите правила за разпространение на застрахователните продукти.

ЕС ще направи крачка към постигането на целта си за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 40 % до 2030 г. чрез реформата след 2020 г. на Системата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ).

Подписването на законодателните актове представлява финален етап на процеса на взимане на решения в ЕС, започващ със законодателни предложения от Комисията и продължаващ с консултации с Европейския парламент и Съвета.