София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Павлова: Младите хора са най-големият капитал на Западните Балкани

Тя призова за обединение около целите на ЕС

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

„Призовани сме да направим нещо повече и за Западните Балкани. Трябва да се гордеем, а не да се срамуваме, че сме от Балканите", това заяви Лиляна Павлова, министър на българското европредседателство на конференция, организирана от Български икономически форум, на тема: " Европейският икономически дневен ред по време на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018". Тя посочи, че не трябва да бъде само географски заедно на Балканите, но и икономически, културно и политически. Павлова призова за обединение около общите цели на ЕС. Девизът ни "Съединението прави силата" не е случаен , защото обединени ще сме по- силни, посочи Павлова.

Според нея, най-големият капитал на Западните Балкани са младите хора. Но, за да могат младите да се впишат успешно в обществото, Лиляна Павлова посочи, че е необходимо коренно да се промени образователната система. Тя подчерта, че е необходимо приобщаващо образование и за по-възрастните хора, за да бъдат адекватни и те на пазара на труда. По думите й, до 2030 година ще бъдат закрити 2 млрд. работни места заради въвеждането на новите технологии.