София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Павлова: Отварят се основните пътища в Североизточна България

Ситуацията в Разград и Търговище остава доста тежка

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Агенция "Пътна инфраструктура" и поддържащите фирми работят за отваряне на основни пътни артерии в Североизточна България, информира министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на пресконференция след заседание на Междуведомствения щаб.
Отворена е магистралата "Хемус" при Ябланица, както и двата пътя към Русе - през пътя Плевен-Ловеч и през Велико Търново, включително и за тежкотоварните превозни средства. 
До няколко часа трябва да се направи и връзката между Велико Търново и Варна, ще бъдат отворени за движение и пътищата Русе-Разград и Русе-Силистра, увери Павлова.
Ситуацията в Разград и Търговище остава доста тежка. В момента роторни снегорини пробиват пътя от Исперих до Разград, защото има родилка, която трябва да бъде транспортирана до Разград, каза Павлова.
Екипи работят и по пътя Варна-Добрич.
По отношение на Югоизточна България Павлова уточни, че е отворено направлението Бургас-"Слънчев бряг". В момента има нулева видимост по направлението Бургас-Карнобат. Там е най-рисково да се отвори движението, дори снегорините губят пътя, каза Павлова. Обходният маршрут през Елхово, Средец и Ямбол работи. Отворен е и пътят от Ямбол до Лесово. 
Остават затворени проходите "Ришки", "Айтоски" и "Дюлински". Отворени за движение са "Хаинбоаз", "Шипка" и "Петрохан". Надяваме се до няколко часа да успеем да отворим и "Ришки", каза Павлова.
Граничните пунктове с Македония и Сърбия са затворени от тяхна страна, каза министърът. Отворени са гранични пунктове с Гърция, Турция и Румъния.
200 тира са изчаквали при Ябланица през нощта. Трима са решили да правят безредици и са спрели работата на снегорините. Органите на МВР са овладели ситуацията и са освободили магистралата за движение.
Пътищата към зимните курорти са проходими и обработени. Обстановката там е спокойна, каза министърът.