София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Павлова: Срещата на върха завърши с ясни ангажименти

Борисов е преговарял с Макрон и Меркел за превозвачите

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Тази среща завърши в духа на силен позитивизъм, с ясни и конкретни ангажименти. Европа и европейските лидери си тръгнаха от България по-обединени и с добра перспектива. Това каза за бТВ министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова след срещата ЕС – Западни Балкани.

Тя подчерта, че освен подписаната декларация след срещата има и софийски анекс, който съдържа конкретни проекти и конкретни ангажименти.

По повод това, че страните от Западните Балкани не са получили конкретна дата за присъединяване към ЕС, Павлова коментира, че те са дошли с ясна перспектива какво точно да очакват от срещата. „Ние бяхме изключително честни и не им дадохме нито за момент фалшиво очакване или фалшиво обещание. Това не беше Среща на върха на тема „Разширяване”, а на тема „Европейска перспектива” и те я получиха ясно, категорично и безапелационно”, подчерта министърът.

Тя коментира и разходката на Ангела Меркел, Тереза Мей и Еманюел Макрон по Моста на влюбените в София. Според Павлова това е знак за Европа и за света, че независимо от Брекзит, Европа остава единна. „Тогава, когато трябва да сме единни, независимо от брекзит и трудностите, пред които минаваме, можем да сме диалогични и да сме заедно”, изтъкна Павлова.

Министърът на европредседателството каза още, че премиерът Бойко Борисов е преговарял с Ангела Меркел и Еманюел Макрон в защита на българските превозвачи до малките часове на нощта. „Това също за мен е знак в подкрепа на това, че България умее да защитава интересите на българските граждани”, посочи Павлова.

Тя също потвърди, че премиерите на Гърция и Македония са постигнали напредък в спора за името на Македония по време на срещата в София и едно от обсъжданите имена е Илинденска Македония.