София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Павлова: Време е за конкретни решения

Дебат на тема: Многогодишна финансова рамка

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

По време на дебатите за бюджета на ЕС след 2020 година министър Лиляна Павлова се объна към министрите от държавите членки, които са в София, за да обсъдят следващата Многогодишна финансова рамка и заяви, че срещата е изключително важна, тъй като един от основните приоритети на председателството са именно дебатите и темата за бъдещето на Европа и младите хора.

„Различни са гледните точки. Различни са вижданията и позициите. Ние, като председателството сме призовани да бъде честен посредник и брокер, но не само да чуем всички въпроси и проблеми. Иска ми се да достигнем до предложения за конкретни решения“, заяви министър Павлова.

При сутрешните заседания на конференцията високо ниво се проведоха много полезни дебати.

„Има мнения като някои от тях не съвпадат, други се разминават. От друга страна обаче виждаме, че всички държави членки искаме повече. Тоест Европа се завръща и искаме тя да инвестира в повече сигурност, икономика, заетост, образование, дигитален дневен ред“, каза министър Павлова.

Тя добави, че не трябвада се противопоставяме на традиционните политики, които са доказали своите резултати за развитието на регионите, каквато е кохезионата политика.

„Тя е дала много. Променила е облика на градовете и на регионите ни. Защо тогава да променяме тези механизми, които работят? Трябва да ги оставим. Дори може да използваме доказалите се работещи механизми за новите финансови инструменти и политики“, посочи министър Павлова пред делегатите на Конференцията на високо равнище на тема.

„Следващата многогодишна финансова рамка: дистрибутивна, алокативна и стабилизираща функция“ от календара на Българското председателство в присъствието на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, на министъра на финансите и председател на Съвета ЕКОФИН Владислав Горанов, и на заместник-министър председателя Томислав Дончев.