София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пчелари представят продукцията си на фестивал в София

Изложението продължава до 9-и април

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

София е домакин на пролетния фестивал на пчеларите, който се провежда в градинката пред Музей за история на София. В изложението участват производители на мед и пчелни продукти от цялата страна и представят различни видове мед, добити от различни краища на България.

Сред изложителите е Петя Иванова от врачанското село Остров. Тя и семейството й вече 20 години се занимават с пчеларство. Петя е председател на Националното сдружение на жените пчелари в България.

На пазара в момента може да се намери акациев, липов мед, магарешки бодил, лавандула, кориандър, букет и манов мед.

Петя и семейството й се занимават с подвижно пчеларство. Те местят кошерите от едно място на друго, за да може да се раздели пашата и различните видове мед.

Един от най-ароматните видове е липовият мед. Той е подходящ за простудни заболявания и дихателната система. Билковите видове мед са укрепващи. Те съдържат нектара на растенията, които цъфтят целогодишно.

За по-бързо усвояване е добре да бъдат разтворени в някаква течност, но тя трябва да е хладка.

Мановият мед е подходящ за анемия, при сърдечно-съдови проблеми, невралгии и за дихателната система.

За стомашни проблеми се препоръчва прополисът и по-специално неговият извлек. Той се прави с медицински спирт и натурален прополис от кошерите.

Пчелният прашец е продукт който трябва да се натрупа в организма, за да се види неговият ефект. Дори медът трябва да се приема в продължителен период от време.

Освен хранителните пчелни продукти интересни са и свещите, направени от истински пчелен восък. Времето за направата на една свещ е различно, като за тях се използват специални калъпи. Истинската восъчна свещ може да се разпознае по миризмата на пчелен кошер и по-бавното й изгаряне.

Освен Петя, на фестивала има и още изложители, които ще останат тук до неделя 9-и април.