София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пчеларите излизат на национален протест

Искат по-голяма държавна помощ de minimis

5 годиниАгро 12 Боряна Райчева

Пчелари от София, Варна, Шумен, Търговище, Разград и други градове в страната излизат на национален протест в столицата, пред Министерство на земеделието и храните. Организатор на протеста е Обединеният български пчеларски съюз, който е изготвил протестна декларация до земеделския министър Румен Порожанов.

Пчеларите имат пет искания и призовават към тях да се присъединят всички, които се вълнуват от темата.

Стопаните настояват за директни плащания на пчелно семейство и за субсидии за опрашването. Те са недоволни, че се намират в неравнопоставено положение спрямо други земеделски стопани, които получават директни плащания, като същевременно изтъкват огромното значение на опрашителната дейност на пчелите, ползата от което се измерва годишно на над 1 млрд. лева.

Пчеларите искат и да се уреди трайно субсидиране в сектора в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.

Освен финансовата подкрепа, която считат за наложителна сега и по принцип, пчеларите настояват и за криминализиране на отравянията на пчели и цели пчелни семейства, което в момента се случва при провеждане на растително защитни мероприятия от арендатори и ползватели на земеделски земи.

Ежегодно се отравят стотици хиляди пчелни семейства без възможност пчеларите да бъдат компенсирани, посочват те и обръщат внимание върху факта, че системно не се спазват наредбите, когато става дума за пръскане на плевели и технически култури.

Пчеларите настояват още за създаване на акредитирана лаборатория в България за изследване и анализ на отровените пчели. Липсата на такава не дава възможност засегнатите да получат анализни протоколи, които да послужат пред съда.

За да координира по-добре всички тези и други последващи нужди на сектора, пчеларите настояват за създаването на „Дирекция по пчеларство“ в Министерството на земеделието, храните и горите.