София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пеевски е продал три офшорки

Депутатът е подал декларация в парламентарния регистър

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е продал три свои офшорни компании - Richi International Ltd., Redwood Capital Ltd. и Uno de senso Group Ltd. Това става ясно от декларация, подадена по Закона за конфликт на интереси, публикувана в регистъра на сайта на парламента. Декларацията е с дата 28 април.

По-рано стана ясно, че Пеевски е продал дела си от 18% в пловдивската фабрика за цигарени опаковки, филтри и гилзи "Юрий Гагарин" на свързаната с него компания "Дореко комерс". Прехвърлянето е направено на 20 април при цена от 38 лв. на акция или общо 6.87 млн. лв.

"Дореко комерс" e собственост на Doreco Limited от Британските Вирджински острови, като под шапката ѝ има няколко компании, свързани с депутата от ДПС. "Дореко комерс" е собственик на "Принт трейдинг" – под старото си име "ИПК родина 1" дружеството беше инвеститорът в печатницата за изданията на семейството на Пеевски.

Депутатът продаде и дела си от 5 % от „Булгартабак“ и обяви, че няма да прави бизнес в България. Периодично се появяват слухове, че Пеевски ще напусне и страната.