София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Пежо“ купува „Опел“ за 2,2 млрд. евро

„Дженерал моторс“ се изтегля от Европа

7 годиниИкономика 4 Боряна Райчева

Френската PSA Group, производител на колите "Пежо" и "Ситроен", обяви, че постигнала сделка с американската "Дженерал Моторс" (GM) за придобиване на бранда "Опел" и британската му версия "Воксъл" (Vauxhall), съобщи "Ройтерс".

"Файненшъл таймс" съобщава, че сделката е за 2.2 млрд. евро и тя ще направи групата втория по големина производител на автомобили в Европа.

За "Опел" работят около 45 хил. души в Европа, включително 19 хил. в Германия и 4500 във Великобритания. Медии съобщиха преди месец за преговорите и след това се появиха притеснения на политици и профсъюзи, че компанията, в която френската държава контролира 14%, може да съкрати мнозина служители.

С продажбата на заводите си "Дженеръл Моторс" ще напусне европейския пазар. PSA ще стане вторият по големина в Европа производител на автомобили след "Фолскваген" и с 16% дял от пазара ще надмине "Рено-Нисан".

GM отчете за миналата година загуба от 257 милиона долара от европейските си операции. Това бе 16-та поредна година на загуби за компанията в Европа, като от началото на века досега те достигат общо 15 милиарда долара.

Според "Блумбърг" стойността на сделката е 2 млрд. долара чрез придобиването на "Опел". Половината от тях щяла да получи "Дженерал Моторс", а другата ще представлява поемането на дълговете на "Опел".