София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пенсионерите излязоха на протест

Искат индексиране на пенсиите и Закон за възрастните хора

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Стотици пенсионери от цялата страна се събраха пред Министерски съвет. Представители на 9 пенсионерски организации от страната и от Съюза на офицерите и сержантите от запаса излязоха на протест срещу политиката на управляващите. Според тях правителството води политика на геноцид срещу пенсионерите, а постоянното увеличаване на цените е терор.

Протестиращите настояват да се преизчислят пенсиите спрямо средния осигурителен доход за предходната година, с отчитане на инфлацията и минималната работна заплата – това е около 308 лв.

Искат още увеличение на инвалидните пенсии и приемане на Закон за възрастните хора, който да ги защитава.

Пенсионерите заявиха, че не е достатъчно увеличаването на тавана на пенсиите на 1200 лв., защото отново има ощетени хора. В одобрения от Надзорния съвет на НОИ проектобюджет за следващата година е заложено запазване на тавана за всички пенсии - нови и стари, но се повишава размерът му. Това ще стане от 1 юли 2019 г. и понеже е предвидено максималният осигурителен доход да се повиши от 2600 на 3000 лв., таванът от следващата година ще стане 1200 лв., а до 1 юли ще е в размер на 910 лв. Така че таванът остава, но се повишава от 1 юли за всички пенсии.

Хората се заканват, че протестните им действия няма да престанат, докато не им бъдат решени проблемите.

Общият брой на пенсионерите към 30 септември 2018 г. е 2 160 292. Размерът на средната пенсия на начислена основа за месец септември 2018 г. е 362,66 лв. Размерът на най-високата определена пенсия към момента е 19 521 лв. 4-ма пенсионери у нас получават пенсия над 10 000 лева. Тези данни изнесе пред депутатите социалният министър Бисер Петков.