София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Без китайски смартфони във военните бази на САЩ

Проблемът с киберсигурността в САЩ е на високо ниво

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Пентагонът  забрани продажбата на смартфони от китайските компании Huawei и ZTE в американските военни бази, съобщи The Wall Street Journal.

"Устройства на Huawei и ZTE могат да представляват неприемлив риск за персонала, данни и дейности на Министерството",  каза говорителят на Пентагона Дейв  Ийстбърн, добавяйки, че "с оглед на това, да продължат да ги продават в рамките на военни складове на служителите на Министерството на отбраната, няма да е разумно."

Трябва да се отбележи, че поръчката за спиране на продажбата на устройства Huawei и ZTE е била дадена в петък. Забраната се прилага и за модеми за мобилен интернет и други продукти за мобилни комуникации. Въпреки това, според вестника, служителите на министерството все още могат да използват устройствата на китайските компании, включително и в работата.

По-рано медии съобщиха, че ФБР, ЦРУ и американската Агенция за национална сигурност (NSA), не препоръчват американците да купуват и използват Huawei телефони и ZTE, тъй като китайските производители на смартфони могат да представляват заплаха за сигурността на американските купувачи.

Въпросът за киберсигурността е един от най-проблематичните в отношенията между Вашингтон и Пекин. Съединените щати постоянно обвиняват Китай за хакерски атаки. Китай от своя страна последователно отхвърля тези твърдения, като ги нарича неоснователни.