София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Песков: ЕС излъга Турция за бежанците

"Турция носи тези бежанци на раменете си"

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Брюксел измами очакванията на Турция в много отношения по отношение на бежанците, тежестта им падна върху раменете на Анкара, докато ЕС помага съвсем неохотно, заяви прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.
Лидерите на ЕС се споразумяха в средата на март с Турция на съвместен план за борба с миграционната криза. Той предвижда, наред с всичко друго, връщането в Турция на нелегални имигранти, които пристигат в Гърция от турската територия, и прием на легални мигранти от страна на ЕС на принципа "един за един". Премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че без помощта на Анкара мигрантските потоци към Европа ще залеят и прелеят Стария континтет. Според него Турция е един от защитните фактори в Европа.
Турция се превърна в доста опасно място за работа. Нека не забравяме, че в продължение на няколко години Турция е приела повече от два милиона бежанци от Сирия и други страни - коментира Песков в интервю за телевизия "Мир 24 ".
Ние знаем, че в много отношения очакванията на Анкара са измамени от Брюксел, Турция носи тези бежанци на раменете си.
Говорителят на руския президент акцентира и върху „страшните странични ефекти“, свързани с влошаването на ситуацията със сигурността в страната като цяло.
Асоциацията на руските туроператори призоваха туристите да бъдат изключително внимателни, когато са на посещение в Турция по отношение на предпазните мерки, припомни Песков.