София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пет думи, които описват Путин през 2017

Бившият главен редактор на руския Playboy обяснява какво ще прави руският президент през новата година

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Когато Съветският съюз започна да преосмисля себе си през 80-те години на ХХ век, западната преса беше пълна с модни руски думи като например perestroika ("реформи") и glasnost ("гласност"), които обясняваха кремълския начин на възприемане на света, пише в Politico бившият главен редактор на руския Playboy Виджай Махешвари.

Той предлага 5 руски думи, които обясняват какво ще направи Путин през 2017 година.

1. Компромат (Kompromat)

Компромат е руска дума, която означава компрометираща информация за обществени и политически дейци. Това е любимото оръжие на Путин, пише авторът и предупреждава, че през новата година Кремъл ще използва много компромати, включително и за новия американски президент Доналд Тръмп, ако той не следва благоприятен за Москва курс.  

2. Възстановяване (Restoration)

Идвайки на власт през 2000-ата година Путин заяви, че възстановянето на Русия и статута ѝ на велика държава е неговата цел.

3. Ярък (Flamboyant)

Путин нарече Тръмп ярък по време на американската предизборна кампания. Това беше възприето по различен начин – от ярък (bright) до умен. Но руският президент всъщност имаше предвид flamboyant (колоритен) и когато го каза, иронично се усмихна, пише Махешвари.

Някои рисуват Тръмп и Путин в братска прегръдка и целувка, но техните отношения ще са като бандитска битка, добавя той.

4. Наш (Our)

Съветският съюз разделяше света на сфери на влияние, на наши и техни, и изглежда тази концепция се вързажда. За Путин Русия е център на света. Приятелските страни са наши, неприятелските – техни. Това се отнася и до международните организации. Например ФИФА е наша, а Международният олимпйски комитет – техен.

5. Монголо-татарското иго (The Mongol yoke)

Ключ за разбирането на съвременната (също и Путиновата) психология е монголо татарското иго в Русия от с XIII по XVI век.

Заради това, че руснаците 300 години са били колония на монголите и са били подчинена нация, в тях дълбоко са се вкоренили страхове от ново завладяване. Почти успешните нахлувания на Наполеон и Хитлер са усилили тези страхове. От тук идва и агресивната антипатия на руснаците към НАТО, който Русия възприема като заплаха за своето съществуване, завършва статията.