София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пет партии се обединиха срещу законопроекта за досиетата

Застават и срещу номинацията на Антон Тодоров

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Пет политически партии се обединиха в подкрепа на Комисията по досиетата, но застанаха срещу законопроекта за нея. В позицията си ПП "Движение Да България", "Демократи за силна България", "Зелените", "Български земеделски народен съюз" и "ДЕОС", се противопоставят на действията на двете големи парламентарно представени партии БСП и ГЕРБ, които по думите им искат да ликвидират комисията.

Според тях Комисията по досиетата е единственият институционален фактор за разкриване на ролята, изиграна от репресивните тайни служби по време на комунистическия режим и гарантира, че от обществото няма да остане скрито влиянието, което са имали агентите на ДС.

Според петте партии, внесеният от БСП Законопроект за архива на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия е опит за затваряне на досиетата и цели да ограничи правото на гражданите да бъдат осведомени.

Политическите формации се противопоставят и на намерението на ГЕРБ да издигне за председател на Комисията по досиетата Антон Тодоров.

Според позицията на партиите трябва да започне процес по системното разкриване на документи на МВР и службите, и да бъдат създадени условия за реална лустрация.