София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Петдневна война между Иран и Израел

Тел Авив удари и обекти в Сирия

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

В началото на февруари 2018 година се осъществи пряк военен сблъсък между Иран и Израел в Сирия.

Събитията около това минаха някак встрани от големия интерес на света към сирийската гражданска война, но не бяха пренебрегнати от експертите, съобщава postskriptum.org.
Какво се случи? В 4 часа след полунощ на 9 февруари от територия под контрола на Стражите на ислямската революция на Иран в Сирия бе пуснат дрон Saeqeh. Дронът директно се насочи към израелското въздушно пространство.
Системата за ранно предупреждение на израелските ВВС реагира незабавно. По тревога бе вдигнат хеликоптер H-64 Apache, който откри дрона и го свали в района на Бейт-Шан. В 5 часа сутринта Израел вдигна във въздуха осем F-16I и вероятно няколко F-15I и атакува района около базата, откъдето бе изстрелян дронът.
Израелските изтребители се придвижиха в две колони, едната премина над Северен Ливан, втората пресече йорданското въздушно пространство. Около 5 часа и 30 минути двете групи изтребители хвърлиха голямо количество високоточни бомби.
Голяма част от намиращата се в този район иранска база бе унищожена, като сред разрушените обекти са контролната кула на летището, мобилен пункт за управление на дронове и хангари. Срещу израелските самолети откри огън сирийската противовъздушна отбрана, пускайки 8 ракети, включително и С-200.
Вероятно някоя от тези ракети е ударила и израелския изтребител F-16I, който по-късно се разби край Хайфа. Според информациите, ракетата се е взривила близо до него и го е повредила, затова той е паднал, но пилотите са останали живи.
Вероятно успехът на сирийците е бил поради факта, че този самолет е летял на височина, достъпна за ракетите. Докато останалите са били на ниска височина, където не са могли да бъдат поразени.
Веднага след завръщането на изтребителите, ВВС на Израел изпращат втора вълна самолети, които атакуват сирийската ПВО, откъдето са изстреляни ракетите срещу първите изтребители.
Ударени са обекти както на правителствените сили на Башар Асад, така и на иранските военни части. Срещу тази атака сирийците пускат 20 ракети, но нито една не попада в целта. Според неофициална информация, Израел е бил готов да хвърли още една вълна свои самолети срещу Сирия, но атаката е била отменена, след като Владимир Путин е позвънил на израелски политик, чието име не се съобщава.
Точното количество на жертвите от израелските атаки не се съобщава. Ясно е само, че има загинали поне двама висши командири - ирански генерал и командир на отряд на иракската шиитска милиция.
Въпросът е защо Иран се опита да провокира Израел с пускането на дрона, последван от ответен удар? Очевидно с пропагандна цел. Свалянето на израелски изтребител се представя като голяма победа, отбелязваща "нова ера в борбата с ционизма". Но случващото се в Близкия Изток от поне 40 години показва, че това е само опит да се представи желаното за действително.

Защото, както е сигурно, че свалянето на F-16I е безспорен успех, така е сигурно, че пуснатите срещу израелците ракети с едно изключение се оказаха неефективни. А това е много сериозен факт, защото сирийците освен старите съветски С-200 и С-125 са използвали и съвременните руски Бук  и Панцир. Но и те са пропуснали целите си. Докато в крайна сметка се оказва, че половината от противовъздушната отбрана на Асад е била ударена и извадена от строя от израелските самолети.