София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Петиция против претъпканите ясли и детски градини изготвят майки от София

Те искат повече площ за децата и спиране на надлимитния прием

6 годиниОбразование 2 Боряна Райчева

Майки от София се обявиха против претъпканите групи в яслите и детските градини. За два дни петицията им в интернет е подписана от над 400 души. Чрез нея те искат спиране на надлимитния прием и създаване на независим орган, който да контролира колко деца се записват, съобщи БНТ.

Препълнените групи в софийските ясли и детски градини се отразяват пагубно върху детската психика. На това мнение е Ивалина Салабашева, която е автор на публикуваната преди дни петиция в интернет. Тя има две деца и проблемите в системата са ѝ добре познати. Ивалина недоволства от факта, че за толкова години нищо не се променя, напротив - ситуацията се влошава. „Оказва се, че в София е масово явление да има деца по списък над 30 броя в група, като има градини с 41 деца по списък в група“, каза Салабашева.

Точният брой на местата за яслена група и за група в детска градина е регламентиран в Наредба за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, която е обнародвана на 10 октомври 2017г. Тази наредба обаче не се спазва, костатират загрижените родители. Малкото пространство в детските градини води и до напрежение и агресия между децата, коментират още възпитатели и родители.

Тодор Чобанов, зам.-кмет по образование и култура в Столична община, коментира, че винаги се приемат в българските детски заведения 1 или повече деца над лимита. Той посочи, обаче, че лимитът не е съобразен с това, че е задължително приемането в групите на деца със специални образователни потребности, когато те се появят.

По отношение на искането на родителите да се създаде нов контролен орган, Чобанов е категоричен, че няма такава необходимост. Той прикани родителите да пускат конкретни сигнали, на които ще се търсят решения.