София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Петков: 20 000 семейства повече ще получават семейни добавки

От 1 януари пенсиите ще продължат да нарастват

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

„От следващата година член на семейство, който има доход между 400-500 лева, също ще получава семейни добавки в размер на 80% от пълната сума,обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в ефира на БНТ. Това означава, че около 20 000 семейства повече ще получават семейни добавки.

Социалният министър допълни, че за семейства с едно дете добавката е увеличена от 37 на 40 лева, с две деца от 85 на 90 лева. Министърът обясни, че не са увеличени с по-голяма сума, защото сумата в бюджета на Министерството за тази програма не е променена.

Петков добави, че логиката е, че едно 4-членно семейство, в което и двамата родители получават заплата до около средната, също ще има право на семейно подпомагане.

Бисер Петков коментира, че бюджетът на държавното обществено осигуряване намира един баланс между финансово стабилизиране на системата и повишаване на адекватността на основни социално-осигурителните плащания.

Относно правото на Инспекцията по труда да обяви в несъстоятелност фирма, която не изплаща няколко заплати на повече от 30% от работещите, той коментира. че не е сериозно да се смята, че Инспекцията по труда ще може от първия ден след обнародване да предяви иск за производство по несъстоятелност, защото е необходима промяна в устройствения правилник.

По отношение на пенсиите той каза, че от 1 януари пенсиите ще продължат да нарастват поради това, че продължителността на осигурителния стаж във формулата се увеличава.