София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Петков: Искаме свикване на Велико народно събрание

Тежкият протестен вот е личен провал на Борисов

7 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

За да извършим промените, от които се нуждаят институциите, се нуждаем от Велико народно събрание. Това заяви зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков.  "Станахме свидетели на един тежък протестен вот. Бих казал даже брутален протестен вот, който в немалка степен бе катализиран от поредица от изяви на премиера Борисов и в този смисъл този вот е и негов личен провал. Много тежък политически провал. От тази гледна точка, той вече няма избор и просто трябва да подаде оставка. Не заради заклинанията, не заради много приказки, не заради някакъв стремеж да си запази политическото лице, просто той няма друг избор. Това е заради факта, че е неясна подкрепата за правителството в НС, поради това, че е очевидно, че хората имат вече съвсем друга нагласа и искат генерално различни решения за управлението на държавата. В този ред на мисли една оставка и едно следващо Народно събрание трябва да бъдат много добре обмислени", обясни Румен Петков.

Той подчерта, че ПП АБВ  настояват да бъде свикано Велико народно събрание. "Имаме пример и от последните два месеца, в които се правиха промени в Изборния кодекс, включително и по време на избори. И ако ние не направим радикалните промени сега, няма да отговорим на обществените очаквания, става дума за съдебната реформа. И ако сега не го направим, след следващите избори пак ще си говорим за Велико народно събрание“, посочи Румен Петков.