София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Петков: Приоритет са проблемите на хората с увреждания

Министърът е поканил майките да се върнат към работната група

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е отправил покана към майките на деца с увреждания да се върнат към работната група за обсъждане на Законопроекта за личната помощ. Искал да обсъдят алтернативни решения. По думите му проблемите на хората с уврежданията са изведени като основен приоритет на управляващите.

„Имах подкрепа, както и от управляващата коалиция, така и адекватни препоръки от опозицията. Имаше няколко изслушвания в рамките на ресорната комисия, както и разисквания в парламента. Дадох разяснение пред народните представители какво прави Министерство на труда и социалната политика“, каза пред БНТ министър Петков.

Той обясни, че срествата, които отделя бюджетът за хората с увреждания са над 2 млрд. годишно, като основната част се изплаща чрез осигурителната система под формата на инвалидни пенсии. "Тези средства отиват при всички хора с увреждания, според това какви права имат. За пълнолетната група хора с увреждания ще трябва да има средства, и този въпрос го поставихме", допълни социалният министър.

По повод увеличаването цените на тока и дървата, Бисер Петков коментира, че и тази година държавата ще отпусне още средства за електричество за социално слаби хора, което трябва да компенсира повишената цена на електроенергията. „Около 90 % от хората, които ползват помощ са на твърдо гориво и дърва", посочи министърът.

„Миналата седмица беше решено помощите да бъдат увеличени с 9 лева. На тях разчитат над 200 000 домакинства. Подаването на заявления започна от началото на юли и ще продължи до 31 октомври“, каза още Бисер Петков.