София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Петкова: Цената на природния газ не зависи от България

В бъдеще може да се предоговори цената на синьото гориво

5 годиниИкономика 5 Боряна Райчева

Поредно увеличение предстои от октомври на цената на природния газ – този път с 14%. На 25 септември предстои обществено обсъждане във връзка с цената на природния газ и след това Комисията по енергийно и водно регулиране ще реши дали ще приеме предложението на „Булгаргаз“ за 14%-но увеличение. Това съобщи пред бТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя обясни, че България доставя природен газ от Русия, за което има сключен  договор между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“. Към договора има методика, по която се определя цената на синьото гориво. „Формулата, по която се определя цената на природния газ е пряко свързана с цената на петролните продукти и с курса на щатския долар“, каза Петкова и подчерта, че от цената на синьото гориво не зависи от българските държавници, защото това е ресур, с който България не разполага.

„Няма политик и няма човек, който да не се притеснява от евентуални рискове за увеличаване на цените на енергийните ресурси, защото това влияе пряко и на бизнеса, и на битовите потребители“, коментира министърът и допълни, че има възможност да бъде предоговорена цената в бъдеще с „Газпром” благодарение на споразумението, сключено между Европейската комисия и „Газпром експорт“.

По повод проекта за АЕЦ „Белене“ Петкова посочи, че според решение на арбитражния съд НЕК трябва да плати почти 32 млн. евро на „Уорли парсънс”. „Платените до момента 270 млн. евро са били за документация по договор с НЕК“, обясни енергийният министър.

Теменужка Петкова припомни, че до края на октомври трябва да е готова процедурата за избор на стратегически инвеститор. „Няма такава сума от 1 милион лева, които ще бъдат платени за избор на консултант. В момента готвим процедурата за избор на стратегически инвеститор, която трябва да бъде готова до края на октомври и ще предложим структура на проекта. Ако това, което представим на парламента бъде одобрено, до края на годината ще бъде стартирана процедурата за избор на ивеститор“, обясни министърът. Тя потвърди, че засега има ясно изявен интерес към проекта от Китайската ядрена корпорация.