София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Петролната индустрия в Югоизточна Азия увеличава производството си

Добиването на петрол в Югоизточна Азия продължава

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева


Добиването на петрол в Югоизточна Азия ще продължи да се увеличава поне още 20 години. Развиващите се страни разчитат на изкопаемите горива за подсигуряване на транспорта, превоз на стоки и производство на пластмаси, съобщава Международната агенция по енергетика (МАЕ).
Използването на петрол в региона ще се увеличи до около 6,6 млн. барела на ден до 2040 г. от 4,7 млн. барела дневно до момента, като броят на пътните превозни средства ще се увеличи до около 62 милиона. МАЕ не се наема да прогнозира положението след 2040г. Глобалният тласък за заместване на двигателите с вътрешно горене от автомобили, задвижвани с електричество, предизвика притеснения в петролната индустрия. Вероятно е търсенето на суровини да се увеличи до пикови нива през следващите 10-20 години. "За сега петролът ще продължи да задоволява около 90% от нуждите, свързани с транспорта в Югоизточна Азия, най-вече за товарни автомобили и кораби", заяви Кейсуке Садамори, директор за енергийните пазари и сигурност по време на Международната енергийна седмица в Сингапур.

"Освен ако няма драстични технологични промени, които да повлияят на тези региони, не очакваме търсенето на петрол да се понижи" - допълва той. МАЕ очаква електроенергията да представлява едва 1% от търсенето в сектора на транспорта за в бъдеще, поради увеличаване на ползването на електрически автомобили. В същото време се очаква енергийните нужди в Югоизточна Азия да се увеличат с около 60% заради производството на електроенергия.

Заключенията на Агенцията показват, че Югоизточна Азия ще се превърне в основна двигателна сила на енергия в световен мащаб, тъй като икономиката търпи развитие, а населението продължава да нараства значително.