София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Петролът тръгна надолу

Пазарите не вярват, че споразумението за ограничаване на добивите се спазва

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Цената на петрола тръгна надолу, след като излязоха данни, показващи, че споразумението за ограничаване на дневния добив между страните ОПЕК, към което се присъединиха и други производители, сред които и Русия, не се спазва. Според споразумението дневният добив в страните от ОПЕК не трябва да надхвърля 32,5 милиона барела, а в четвъртък вечерта беше отчетено, че през юли той е бил 32,869 милиона.

Така цените след крактотрайното поскъпване в сряда се запътиха надолу и в петък сутринта барел „Брент“ с октомврийска доставка поевтиня с близо процент до 51,43 долара.

Американският лек суров петрол с доставка през септември също понижи цената си до 48,15 долара за барел.

Според анализаторите цената на петрола ще в силна зависимост от способността на производителите да се придължат към споразумението, чийто срок беше продължен до март 2018.

Има обаче множество данни, че част от страните не желаят да спазват договорките, като Либия, Нигерия и Ирак се опитват да увеличават добивите за сметка на останалите производители.