София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пхенян: Морска блокада означава война

Северна Корея отново плаши САЩ с ракетни удари

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Властите в Северна Корея предупредиха, че опитите на САЩ да наложат морска блокада на страната, ще бъдат оценени като обявяване на война. Повод за поредната заплаха на Пхенян са думите на държавния секретар Рекс Тилерсон, че трябва да се забрани превоза на товари от и за Северна Корея по море.

Ние ще разглеждаме този акт от страна на САЩ и техните последователи като насилие против суверинитета и достоинството на Република Корея и като още едно публично обявяване на война. В такъв случай Америка и нейните съюзници ги чака безмилостен отговор“, пише вестникът на управляващата Трудова партия „Родонг Шинмун“.

Припомняме, че преди няколко дни правителствената информационна агенция на Северна Корея нарече президента на САЩ Доналд Тръмп „луд маразматик“, след като самият Тръмп определи Ким Чен Ун като „психопат и малък човек-ракета“.