София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПЛАМНА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ В БУРГАС

ОТ ДНЕС Е ОБЯВЕНА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ В ОБЛАСТ БУРГАС

9 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Грипна епидемия обявиха в област Бургас. Учебните занятия на територията на община Бургас са преустановени. Учениците ще са в грипна ваканция до края на седмицата. Това решение беше взето на заседание на Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

В останалите общини в областта няма обявена ваканция и ще се провеждат учебните занятия. Т.е. Епидемията е обявена за цялата област, но само училищата в Бургас излизат във ваканция. Детските градини ще работят с режим на „засилен филтър”, като ще бъде ограничен достъпът на родители и външни лица.

На заседанието днес участваха областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-областният управител Севдалина Турманова, директорът на РЗИ Бургас Георги Паздеров, ръководителите на Регионалната здравна инспекция, Регионалния инспекторат по образованието, представители на болнични заведения. Бяха отчетени данни за рязък скок на болните през изминалите два почивни дни - събота и неделя.
По данни на Регионална здравна инспекция /РЗИ/ на базата на 10 000 хил. души,  заболелите от остри респираторни заболявания са 260, като броят им е нараснал значително през почивните дни.  Най-висок е процентът на заболелите на възраст от 0 г. до 4 г. и от 5 г. до 14 г.
От Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания апелират към гражданите да избягват посещаване на събития от масов характер.