София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

“Планини и хора“ чества 20 години

Сдружението е обучило над 300 планински водачи

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

На 14 февруари Сдружение „Планини и хора“ - Асоциация на планинските водачи в България чества 20 години от създаването си. Регистрирана от 10 планински водачи през 1998 година, днес Асоциацията има 115 активни членове, 80 от които – международни водачи UIMLA.

Преди 15 години „Планини и хора“ създаде първия лицензиран център за професионално обучение на планински водачи в България. Дипломи от него до момента са получили над 300 водачи.

Една от най-важните цели, които сдружението успя да постигне, е регламентирането на професията „планински водач“ - през 2002 година тя беше вписана в националния регистър на професиите. А в последствие стана субект в ЗПОО и Закона за туризма. Днес туроператорите са задължени да ползват лицензирани планински водачи, което е изключително важно за безопасността на туристите. През 2013 г. законодателството беше доразвито и планинските водачи вече се вписват в Националния туристически регистър. Сдружението продължава да работи за усъвършенстване на нормативната база като група за натиск, съавтор или консултант при изработването на конкретни документи.

През 2010 година „Планини и хора“ – Асоциация на планинските водачи стана член на Международния съюз на придружителите в планината (UIMLA). Организацията обединява професионални асоциации на планински водачи в Европа и приема само по една национална асоциация от държава. Две години по-късно София за първи път стана домакин на конгрес на UIMLA. На форума през 2013година в България беше приет Международният стандарт за планинско водене, който и до днес се развива и доработва с активното участие на Асоциацията. В момента стандарта се прилага в 18 държави (16 европейски и 2 южноамерикански).