София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Плашат властта с отлъчване от църквата

Заради Истанбулската конвенция

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

"Министерският съвет, който е гласувал такова нещо, би следвало да бъде в забрана да посещава храмовете на Българската православна църква, ако не си изтегли предложението за ратификация. Има две дами, които не знам защо са толкова активни, особено за г-жа Цачева се учудвам, защото винаги съм я възприемал като консервативен тип, и за г-жа Захариева. Що се отнася до народното представителство, тези, които си позволят да гласуват подобно нещо, би следвало веднага да бъдат отлъчени от църквата".

Това каза архимандрит Дионисий в коментар на предложението на правителството Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция.

В понеделник Светият Синод излезе с позиция, в която се казва, че приемането на конвенцията ще доведе до морален разпад и призова депутатите да не я ратифицират.

Архимандритът, който беше освободен като председател на настоятелството на катедралния храм „Александър Невски“ заради противоречиви практики и злоупотреба с името на патриарха, изрази надежда, че Светият Синод няма да се ограничи само с призиви към народните представители, а ще действа по-остро.