София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Плащаме 32 млн. евро заради "Белене"

Последвалият арбитраж е отхвърлил всички защитни тези на НЕК

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Българската държава в лицето на Националната електрическа компания ще трябва да плати на фирмата  „Уорли Парсънс нюклиър сървисис” още 32 млн. евро и лихви заради прекратяването на проекта за АЕЦ „Белене” от октомври 2013 г., това  гласи решение на арбитражния трибунал.
 
По това време министър на енергетиката е Драгомир Стойнев. Преди това - на 9 януари 2013 г., е било постигнато споразумение между НЕК и "Уорли Парсънс" за намаляване на месечното възнаграждение от 4.5 до 1 млн. евро, но по него така и не са правени плащания. Така, вместо държавата да плати 7-8 млн. евро за месеците от февруари до септември 2013 г. и да опита да се договори с консултанта за окончателното прекратяване на договора, сега ще трябва да плати освен тези суми и обезщетение за едностранното прекратяване и лихви.
 
Последвалият арбитраж е отхвърлил всички защитни тези на НЕК – макар държавната фирма да е дала 2,4 млн. евро за адвокати, двойно повече от другата страна в спора. 
 
До момента „Белене” е струвал на България над 2 млрд. евро, а довършването ще излезе поне 10. След решението за размразяване на проекта ще се наемат нови архитект-инженер, консултанти и други компании, които при ново фиаско може да заведат дела.