София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Плащаме допълнително за минаване по мостове и тунели?

АПИ: Става въпрос за новоизградени пътни съоръжения

5 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Правителството предвижда въвеждането на такси за преминаване на моторни превозни средства през мостове, тунели и проходи. Проектът на Министерски съвет е предложен за обществено обсъждане и ако бъде одобрен българите ще бъдат обложени с още една такса по пътищата, освен винетките и тол-таксите.

Кои ще са съоръженията, преминаването по които ще се заплаща отделно, ще определи кабинетът. Наредбата предвижда те да бъдат специално обозначени.

По информация на АПИ,  става дума за новоизградени съоръжения и мостове от типа на тези по границата с Румъния на река Дунав.

Заплащането на таксата ще става на контролнопропускателни пунктове преди или след преминаване по съоръжението.

Парите ще се събират от Агенция "Пътна инфраструктура", Агенция "Митници" или концесионер, ако тунелът или мостът са дадени на концесия.

От такси за преминаване пред допълнително платените пътни съоръжения ще са освободени пътните превозни средства на Министерството на вътрешните работи, на Националната служба за охрана, на Държавна агенция "Национална сигурност", на Неотложната медицинска помощ и на въоръжените сили.

От МРРБ обаче опровергаха съобщението за допълнителните такси. От ведомството публикуваха съобщение, според което след въвеждането на електронната винетка за леките автомобили и тол системата за тежкотоварните, няма да се събират нови такси за сега действащите съоръжения по републиканската пътна инфраструктура като мостове, тунели или планински проходи.

Допълнителни такси няма да се начисляват за пътищата, за които ще се плаща тол такса, посочват от министерството.