София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Плащаме глобите си към КАТ на място – с ПОС-терминал

Така санкциите няма да се разминат на нарушителите чужденци

5 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Нарушителите на пътя вече ще могат да платят глобата си към КАТ незабавно – чрез ПОС-терминал на място. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, приети от депутатите днес на първо четене. Целта на поправката е да ограничи възможността нарушители чужденци да напуснат страната, преди да са си платили наложените им санкции.

Освен това отпада задължението на „Автомобилна администрация“ да следи плащанията, свързани с ТОЛ системата и електронната винетка. По предложение на ГЕРБ тази функция ще се извършва от мобилни екипи на АПИ, които ще имат правомощията да спират автомобили и да ги проверяват.

От БСП обявиха, че са против начина, по който се правят промените в ТОЛ системата и подчертаха,че Законът за движение по пътищата само се прекроява, вместо да се изготви обещания нов закон.

Георги Свиленски от левицата настоя,  че трябва един орган да контролира нарушенията на пътя, а не да се създава поредният такъв.