София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Плащанията за АЕЦ „Белене“ няма да повишат цената на тока, според Делян Добрев

По думите му идеята за рестартиране на проекта е абсурдна

8 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Плащанията на Националната електрическа компания по казуса АЕЦ „Белене“ и връщането на заема няма да се отразят върху цената на тока, защото не влизат в регулаторния модел, а с цялостната либерализация на електроенергииния пазар ще отпадне и функцията на НЕК на обществен доставчик. Това заяви пред БНР Делян Добрев от ГЕРБ, който е председател на парламентарната комисия по енергетика.

Той изрази предположение, че няма да има проблем с одобрението на Европейската комисия на държавната помощ за НЕК по казуса със заплащането на оборудването за АЕЦ „Белене“, тъй като това е стандартна процедура, а през 2010 година е имало подобен случай с БДЖ.

Добрев нарече спекулация твърденията, че никой не е виждал оборудването в „Белене“, тъй като експерти са се подписвали под протоколи за проверка, правена периодично от българска страна.

Той определи идеята на БСП и АБВ за рестартиране на проекта с държавно участие като абсурдна, защото държавата не може да си позволи да намери 20 милиарда лева, които да инвестира в подобен проект.